24 January 2012

Mr. Know It All ..

Mr. Know It AllWell you you think you know it allBut you don't know a thing at all ain't itAin't it something y'allWhen somebody tells you something about youThink that they know you more than you doSo you take it down, another pill to swallow
Mr. Bring Me DownWell you like to bring me down, don't youBut I ain't laying downBaby I ain't going downCan't nobody tell me how it's gonna beNobody's gonna make a fool out of meBaby you should know that I lead not follow
(Chorus)Oh you think that you know me, know methat's why I'm leaving you lonely, lonely'Cause baby you don't know a thing about meYou don't know a thing about me
You ain't got the right to tell meWhen and where to go, no right to tell meActing like you own me latelyYeah baby you don't know a thing about meYou don't know a thing about me
Mr. Play Your GamesOnly got yourself to blameWhen you want me back againBut I ain't falling back again'Cause I'm living my truth without your liesLet's be clear baby, this is goodbyeI ain't comin' back tomorrow
(Chorus)Oh you think that you know me, know methat's why I'm leaving you lonely, lonley'Cause baby you don't know a thing about meYou don't know a thing about me
You ain't got the right to tell meWhen and where, no right to tell meActing like you own me latelyYeah baby you don't know a thing about meYou don't know a thing about me
So what you've got the world at your feetAnd you know everything about everythingBut you don'tYou still think I'm coming back but baby you'll see
(Chorus)Oh you think that you know me, know methat's why I'm leaving you lonely, lonely'Cause baby you don't know a thing about meYou don't know a thing about me
You ain't got the right to tell meWhen and where, no right to tell meActing like you own me latelyYeah baby you don't know a thing about meYou don't know a thing about me
Mr. Know It AllWell you you think you know it allBut you don't know a thing at allYeah baby you don't know a thing about meYou don't know a thing about me

Suddenly , i feel like i want to post this song lyric here on my blog .. I really like this song ! To Mr. Know It All ! Siapa rasa-rasa mau nyanyi ni lagu, nyanyilah. Yang penting jangan sampai hujan turun sudah. Haha, joke ! Jangan ambil hati yaa .. Smile ! :)

Something blurr in my head ..

after a thousand years did'nt write somthing on my blog [ uishemen , kunun-kunun lah .. hehe ]
akhirnya, dapat juga saya menaip di blog saya yang tercinta ini .. hehe .. actually , today title is "Blurrr" .. haha! apa saya cakap ni ? Bahasa tunggang tebalik ! Okay, sebenarnya saya bluuuurrrrrrrrrrrrrrrrr sekarang .. Sebab apa ? Sebab banyak perkara ! Penyesalan yang tidak mungkin akan berlaku lagi .. Kunun, hehe .. 

Eh, banyak pula perkataan kunun ni.. yeah its right, don't be so sirious.. eh, apa yang saya cakap ni ? Teda kaitan dengan title hari ni.. Maybe ada sikit, saya blurr .. Tidak tau apa yang mahu tulis.. I've got some tips about what to write on blog. salah satunya ialah, tulis dalam sebuah buku kalau sibuk tak dapat online.. Dah buat, tapi masalahnya sekarang .. online dekat " CC " .. mana bawa buku, tinggalkan kat rumah .. [ chewah , bahasa ] hehe .. 

Okay, run out of time .. Hari ni guna bahasa rojak kan ? Hehe , sorry .. :( Got to go , bubye ! Thanks for reading yaw ! Big smile for you ! :D

11 January 2012

Domo Is mine !

Domo is mine ? But you have it too right ? So , its mean Domo is yours and mine ? haha! Yeah, I knew it. Domo is for all of us ! okay stop!

Actually, I love Domo but I never have it before. That’s why I choose that title. After I admiring the Domo for a long time, today I have it ! [ ketinggalan zaman kan ? ] Himh, poor me. L I am a girl that always can’t get what I want. I just can get it when the popularity of the thing has gone. But, don’t care. Asalkan dapat juga akhirnya. >.<

How can I get that Domo ?

Simple answer. “ He buy it for me when I request it. =) “ Okay, I don’t want to talk about love here. By the way, I need to say thanks to him.
“ Thank You Mr.Rexy! Appreciate it. Big smile for you ! :D “

Well. Although the cute Domo is so small, I am happy for it because I still can hug and bring it sleep with me. I’m gonna tell you one secret. Do you want to know it ? Okay, I tell you. I bring that Domo everywhere I go. Haha! Crazy right ?

Dunno what’s wrong with me. Maybe because it was my first and last Domo ever ! [ I’m gonna request something else after this. Hehe >.< ]
Okay, will keep it. Promise ! So excited ! Thanks sayang ! I love it very much !


p/s:  ignore the last sentence , thank you .. :)

07 January 2012

Last Minute Preparation ..

Hye guys ! So what is the meaning of my title above ? That means, I still got my last year attitude. It’s hard to leave it and today I feel like I ‘ like ‘ my attitude. Haha! Weird right ?

Today is Saturday and I still didn’t buy any of my school stuff yet. I’m going to school on 9hb and I still didn’t have a pair of school shoes ? My gosh ! haha! Going to school using a sandal only. [ haha! Got yell at teacher baru tau !

Ignore me because this is me. “ The last minute person “ haha! Then I’ve got to buy all the things in only one day. Do you think that I’m gonna make it ? himh, let me think first. I think the answer is no.
Peduli la tuh, yang penting ada baju dan kasut sekolah kan ? So, I’m going now.

p/s : The moral value of this story is … emmm … you know it right ? >.<

04 January 2012

Ciri-ciri untuk menjadi pelajar CEMERLANG ! :)

Heloo kawan-kawan. Siapa antara kamu yang baca blog saya sekarang yang masih pelajar sekolah ? Tak kesahlah pelajar sekolah menengah ke , pelajar sekolah rendah ke , pelajar U ke yang penting digelar pelajarlah. hah! angkat kaki laju-laju , hehe.. lajunya angkat.. okay, hari ni tiba-tiba rasa nak post macam mana nak jadi pelajar cemerlang. Te-tibe je kn ? Padahal masa ambil PMR tahun lalu tak pula nak baca benda-benda cam ni. pa2 pun, siapa yang rasa-rasa ambil UPSR, PMR, SPM atau yang nak jadi pelajar cemerlang tahun ni, boleh gunakan petua ni. Petua ni saya dapat dari SINI! Tapi kalau nak baca terus dari blog saya pun boleh juga. Okay tanpa membuang masa lagi, mari membaca .. 

  1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
  2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
    • kita ingat 10% apa yang dibaca
    • kita ingat 20% apa yang didengar
    • kita ingat 50% apa yang didengar & dilihat
    • kita ingat 70% apa yang dicakapkan
    • kita ingat 90% setelah dipraktikkan
  3. Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.
  4. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).
  5. Belajar dalam persekitaran kondusif.
    • pastikan cahaya adalah terang
    • kurangkan gangguan bunyi
    • tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
    • tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
    • kerusi dan meja menghadap kiblat
    • jangan lupa untuk senyum
  6. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
  7. Mengulang kaji menggunakan kaedah 'output learning' iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
  8. Tahu teknik merangsang memori:
    • memasukkan maklumat dalam memori (registration)
    • menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
    • mengingat kembali (recall)
    • menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
  9. Sentiasa awal dan mendahului:
    • persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
    • pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
    • belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
    • untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
  10. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
  11. Mempunyai teknik membaca yang betul:
    • duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
    • memberikan tumpuan sepanuhnya
    • menggunakan jari telunjuk untuk membaca
    • menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
  12. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
  13. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
  14. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
  15. Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
  16. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
  17. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
  18. Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
  19. Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
  20. Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
  21. Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
  22. Tahu petua mengulang kaji:
    • cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
    • siapkan semua 'bekalan' dengan sempurna
    • duduk tegak dikerusi yang selesa
    • baca doa penerang hati
    • baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
    • fikir dan ingat kembali isi utama
    • catat/lakar
    • semak semula ketepatan maklumat
    • ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
    • buat rumusan
    • jawab soalan
    • tampal maklumat yang rumit di dinding
    • baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
  23. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
  24. Tahu petua-petua agar tidak lupa:
    • jangan makan kepala ikan
    • jangan makan organ dalaman
    • jangan minum semasa makan
    • jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
    • jangan melihat kemaluan
    • banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
    • banyakkan makan kismis, kurma dan madu
    • banyakkan makan kekacang
    • pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
    • jangan makan sehingga terlalu kenyang
    • jangan kencing berdiri
  25. Tahu kemahiran mengingat:
    • tampal nota-nota penting di dinding
    • tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
    • gunakan kaedah akronim
    • reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
    • pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
  26. Cekap mengatur jadual belajar:
    • mempunyai jadual belajar
    • patuh kepada jadual
    • buat jadual yang boleh diikuti
  27. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
  28. Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
  29. Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
  30. Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
  31. Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
  32. Pelbagaikan tempat belajar.
  33. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
  34. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
  35. Ciri-ciri pelajar cemerlang:
    • taat kepada Allah
    • mendirikan sembahyang
    • menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
    • hormati & sayangi guru
    • bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
    • suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
    • membantu rakan yang memerlukan
    • berdoa dan bersyukur kepada Allah
    • sentiasa bertawakal
    • mahir dalam setiap mata pelajaran
Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat. :)

Dah baca ? wah, banyaknya tips-tipskan ? kamu guna lah tips ni dengan sebaik mungkin, mesti berhasil jika dipraktikkan setiap hari.

Nak lagi ? Sini ada lagi.

TWEET ME ! :)